Derfor bør du måle radon i dit hjem

Derfor bør du måle radon i dit hjem

Radon er noget, de fleste har hørt om, men mange ved ikke, hvordan de sikrer sig mod denne potentielt farlige gas. Svaret er ganske enkelt: ved at måle. At måle radonniveauet i dit hjem er den eneste måde at finde ud af, om der er et problem, og hvad du kan gøre ved det. Men hvornår og hvordan bør du måle radon? Her får du alt, du behøver at vide for at beskytte dit hjem mod radon.

Hvornår skal du måle radon?

  • Ved køb eller salg af bolig: En radonmåling er afgørende, når du køber eller sælger en bolig. Den giver dig og køberen et klart billede af luftkvaliteten indendørs og eventuelle radonproblemer, som skal løses.

  • Ved ombygning eller renovering: Hvis du planlægger at bygge om eller udvide dit hjem, er det en god idé at måle radon samtidig. Ændringer i bygningen kan påvirke ventilationen og dermed radonniveauet.

  • Efter ændringer i ventilation eller varmesystem: Har du fået installeret et nyt ventilationssystem eller opgraderet varmesystemet, kan dette påvirke, hvor meget radon, der trænger ind i boligen. En ny måling bør foretages efter sådanne ændringer.

  • Hvis det er mere end 10 år siden din sidste måling: Radonniveauet kan ændre sig over tid, så hvis det er mere end 10 år siden, du sidst fik målt radon i dit hjem, bør du overveje at få det gjort igen.

  • Ved mistanke om radonproblemer: Hvis du på nogen måde har mistanke om, at der kunne være et radonproblem i dit hjem, skal du straks få foretaget en måling.

Hvordan måler du radon?

Til radonmåling bruger man ofte en sporfølgemåler, som er den mest almindelige metode i Danmark til både korttids- og langtidsmålinger. For at få et præcist årsresultat anbefales en langtidsmåling, der varer mindst to måneder i fyringssæsonen, fra 1. oktober til 30. april.

Det er nemt at måle radon selv. Du kan bestille radonmätare fra et SWEDAC-akkrediteret laboratorium. Efter at have placeret målerne i hjemmet, som angivet i instruktionerne, returnerer du dem til laboratoriet efter måleperioden. Inden for cirka en uge modtager du en detaljeret rapport, der klart viser, om radonniveauerne i dit hjm er sikre, eller om der skal tages yderligere skridt.

At tage ansvar for radonniveauerne i dit hjem kan beskytte din familie mod sundhedsrisici, herunder risikoen for lungekræft. Radonmätning er en simpel og effektiv måde at skabe trygge rammer i dit hjem og sikre et sundt indeklima.

Skriv et svar

Copyright © 2020, Jbwu.dk - Alle rettigheder forbeholdes.